Binalarda yapı sağlamlığı testi yapmak veya yeni yapılan bir binanın beton kalitesini, değerini ölçümlemek için karot testi yapılır. Bilindiği gibi karot makineleri, havuç benzeri, silindir bir yapıda numune alır. Yapının sağlamlığını, yapıyı ayakta tutan elemanları zarara uğratmaması için en doğru yer belirlenir. Numunenin alınacağı yerde çok iyi bir sabitleme ile belirlenen bölgeden beton numunesi alınır. Ayrıca bu numuneler, yapının en taze yapılan betonarme kısmından alınmaz. Daha eski ve kuru olması gerekir.
Birçok kişi bu işlemin binaya zarar verip vermeyeceği konusunda merak sahibidir. Bu haklı bir merak olsa da kulaktan duyma olarak edinilen bilgiler sizi yanlış yönlendirebilir. Karot testini şayet ki doğru bir ekipman ve tecrübeli ekiple birlikte yaptırırsanız binada en doğru yere en iyi işlem yapılır. Burada bir zarar söz konusu olmaz. Bir diğer merak edilen konu da karot alınan yer nasıl doldurulur? Burada da işlem yapılan binaya göre değişebilir. Numune alınan yer, yapısı, numunenin alındığı yerin nasıl doldurulması gerektiği hakkında fikir verir.
Karot Nasıl Alınır?
Öncesinde karot nasıl alınır işlemini biraz daha açmak gerekir. Silindir bir şekle sahip olan karot makinesi ile işlemler yapılır. Bu makineler, yüksek voltaj gücüne sahiptir. İşleme başlamadan önce numunenin alınacağı yer belirlenir. Yeni bir bölge olmamasına dikkat edilmektedir. Makine, bölgeye yerleştirilir ve oynama yapmayak şekilde sabitlenir. Numune alınırken de titreşim sayesinde silindir şekli bozulmadan numune alınmış olur.
Bu işlemde karot kaç metre deler sorusunda ise kullanılan makineye göre bir cevap bulabilirsiniz. Eğer kullanılan makine el karotu ise numune alınırken 25 metreye kadar, sehpalı karotlar 45-50 metre ve hidrolik karotlar da 100 metreye kadar delme işlemini yapar. Karot numuneleri, yapı laboratuvarlarında basınç ile denetime tabi tutulur. Belirlenen bir değerin altında çıkması halinde yapıya olumsuz karot testi raporu verilir.
Karot Numunesi Alınan Yer Ne İle Doldurulur?
Yukarıda da belirtildiği gibi yapılar üzerinde farklı makineler yardımıyla numuneler alınabilir. 25 metre ile 100 metre arasında bir numune alımının gerçekleştiği bu işlemde yapı sahipleri, numunenin alındığı bölgenin nasıl ve ne ile doldurulduğunu da merak etmektedir.
Binalardan alınan numunelerin, altyapı sistemlerine denk gelmemesine dikkat edilir. Numunelerin alındığı yerlerde boşluklar ise işlemin hemen ardından doldurulur. Burada genelde C40 gibi yüksek betonarme değerine sahip malzemeler kullanılır. Yapılar için kimyasal tamir harcı, yapının sağlamlığını sürdürmesi için kullanılır. Geçici bir çözüm değildir. Çünkü numunenin sonucu olumsuz veya olumlu da gelebilir. Olumsuz gelmesi durumunda zaten yapı için yıkım kararı verilir. Ancak betonarme yapı sağlam, olumlu bir rapor alırsa da yine aynı sağlamlığıyla devam etmesi gerekir. Bu yüzden de numunenin alındığı yer en yüksek kimyasal yapı harcıyla doldurulmaktadır.